Alapok

Innen: Tribalwars Wiki HU
Jump to navigation
Paladinbig.png

Üdvözlünk Harcos, a Klánháború világában!

Ezen oldal összefoglalja mindazt, amire szükséged van a játék kezdeti elsajátításához. Legyen szó a könnyű áttekintésről, az épületekről, az egységekről, vagy esetleg a harcokról. Olvasd el ezen szövegeket figyelmesen, és tudj meg minél többet Klánháború világáról! A legnagyobbak is ezen szövegek elolvasásával kezdték, akik mostanra már világhatalomra törtek. Lépj nyomaikba, és kövesd őket útjaikon!

Ezen információk a legnagyobbak tollaiból származnak, akik életük utolsó szakaszaiban leírták történeteiket, és most Veled osztják meg ezeket!

Használd ezen útmutatókat úgy, ahogy vándor forgatja az útikönyvet! Reméljük, lapjai között megtalálsz mindent, amire szükséged van ahhoz, hogy ott légy a legnagyobbak között!

Kellemes szórakozást kívánunk!

Áttekintés

Amint belépsz a játékba, ez a képernyő fogad téged. Az áttekintésben 4 fontos panel látható:

 • Menüsor
 • Adatsor
 • Falunézet
 • Információk

Kattints a választott panel képére a hozzá tartozó információkért, vagy görgess lejjebb.

Sor1.png
Sor3.png
Sor2.png
Sor4.png

▲ Vissza az oldal tetejére.

Menüsor

Sor1.png

A Menüsor az elsődleges navigáló panel. Itt tudsz váltani a falvaid között, átléphetsz a térképre, üzeneteket, illetve jelentéseket fogadhatsz, vagy testre szabhatod a játékot személyednek illően.


A Menüsor tartalma;

 • Áttekintés: Amennyiben erre a gombra kattintasz megjelenik a faluáttekintő ablak (Prémium fiók nélkül a link végére &screen=overview_villages címet kell írni, ha egy falvad van);
Falu1.png

Itt egy helyen át tudod nézni, hogy falvaid hogy állnak nyersanyagokkal, raktárkapacitással, és szabad népességgel. Itt tudsz falvaid közt váltani is.

Térképalap.png
 • Térkép: A térkép segítségével tudod a birodalmadat körülvevő környéket megismerni. Itt tudsz támadásokat, és támogatásokat is indítani. További információk: / Térkép /
 • Jelentések: Amennyiben támadtál, vagy támogattál valakit, azt itt tudod megtekinteni. De a téged ért támadásokról, és kémkedésekről is itt találsz információt. Illetve kereskedelmi jelentések, meghívók, baráti felkérések, díjak stb jelentések is itt érhetőek el.
 • Üzenetek: Itt tudod felvenni más játékosokkal a kapcsolatot, és ha válasz érkezik, itt is tudod megtekinteni azt.
 • Fiókkezelő Fikikon.png, és Farmkezelő Farmkikon.png: Ezen Prémium szolgáltatások a játékot könnyebbé hivatottak tenni, és sok időt lehet velük megspórolni. További információk: / Fiókkezelő /
 • Ranglista: Nézd meg, hogy hányadik helyen állsz más játékosok között, és tudj meg sok információt másokról.
 • Klán: Talán a legfontosabb része a játéknak. Találj hű társakat, és hódítsátok meg együtt a világot. A klántársak mindig számíthatnak a másikra.
 • Profil: Szabd testre személyes profilodat, hogy kitűnj a sorból, vagy félemlítsd meg ellenségeidet! Ugyanakkor ezen menü alatt érhető el a(z) Leltár, Eredmények, Statisztikák, Barátok és Tiltólista.
 • Prémium: Pp.png A Prémium-opciók a játék további élvezeteibe nyújtanak betekintést, az építési idő csökkentésétől az automatikus építésekig. Tudj meg mindent róla / itt/.
 • Beállítások: Itt tudod személyre szabni a játékodat. Be tudod állítani, milyen értesítéseket kapj, tudsz jelszót, illetve felhasználónevet változtatni, és a játék grafikáján is módosíthatsz. Sok apró beállítás található itt, érdemes egy kisebb időt szánni rá.

▲ Vissza az oldal tetejére.

Adatsor

Sor3.png

Ezen a panelen a bal oldalon az aktuális falvad neve látható. Ha rákattintasz, a faludat fogja megnyitni a játék. A jobb oldalon pedig minden adatot meg tudsz tekinteni a városoddal kapcsolatban.

Mégpedig;

 • Nyersanyagkészlet: Itt láthatod, hogy mennyi fád, agyagod, és vasad van az adott városban. A nyersanyagtermelést a termelőépületek fejlesztésével növelheted.
 • Raktárkapacitás: Megmutatja, hogy a falvad maximum mennyi nyersanyag tárolására képes. Amennyiben a termelésből, vagy fosztásból befolyó nyersanyagok már nem férnek el a raktárban, akkor azok a nyersanyagok elvesznek. Fontos, hogy mindig építsd a raktáradat, ahogy fejlődsz. A későbbiekben mindenképpen kelleni fog, mert az épületek költségei emelkednek, és ehhez több nyersanyagra, és tárolásukra is szükséged lesz.
 • Népesség: Elérhető/Maximális. Szabad népességre szinte mindenhez szükséged van. Ezek nélkül nem tudsz sem épületeket, sem egységeket képezni. Fejleszd mindig, ahogy egységeket képzel, mert ha már nincs elérhető népességed, könnyen bajba kerülhetsz.
 • Lovag: A lovag a legerősebb egység a játékban. Használhatod falvad védésre, vagy támadásra, fegyvereivel felszerelve bónuszt fejt ki egységeidre. Minden fegyver más és más bónuszt ad, különböző egységtípusokra. Tudj meg róla többet: / Lovag /.

▲ Vissza az oldal tetejére.

Falunézet

Itt láthatod a falud grafikus nézetét. Minden épület külön látható a faluban, és mindegyikre egyesével rá lehet kattintani.

A képen egy olyan egyszerű falu szerepel, amivel Te is, és mások is kezdenek, amit végül teljesen felépíthetsz.

A legfontosabb épület a Főhadiszállás. Ha erre kattintasz, akkor megjelenik az összes épület leírása, és információik. Ez az épület az egyetlen, ahol parancsokat tudsz kiadni épületeid építésére.

Kisfalukép.png
 • A szoborra kattintva tudsz lovagot képezni, és ha már talált fegyvert, azzal felszerelni.
 • A barakkban tudsz gyalogos egységeket, míg az istállóban lovas egységeket képezni. A műhely az ostromgépek összeszerelésére szolgál. Ezekről bővebben lejjebb olvashatsz.
 • A piacon tudsz kereskedni másokkal, saját ajánlataidat is itt tudod feltenni.
 • A fal, és a rejtekhely mindenképpen szükséges ahhoz, hogy hasznosan védekezz. A fal bónuszt ad védekező egységeidnek, míg a rejtekhely megóvja nyersanyagaidat a fosztani kívánóktól.
 • A termelő épületek a nyersanyagodat biztosítják, fejleszd őket nagy gonddal, és megtérül a befektetésed.

▲ Vissza az oldal tetejére.

Információ panel

Panel.png

Ezen panel minden információt megad arról, hogy milyen hatások érvényesülnek a falvadban.

 • Megtekintheted, hogy bányáid mennyit termelnek óránként (ez Prémium pontokkal növelhető 20%-al)
 • Láthatod, hány egység tartózkodik a faludban (támogatásokkal együtt)
 • Megnézheted, hogy milyen bónuszok érvényesek az adott falvadra (azokon a világokon amelyeken aktív a templom, itt lesz elérhető a vallás státusza is)
Panel2.png
Panel3.png
 • Prémium fiókkal rendelkező játékosoknál csoportok áttekintése is látható (és szerkeszthető)
 • Prémium fiókkal rendelkező játékosaink kedvük szerint szerkeszthetik a falu-jegyzeteket is (minden falunk csak 1 jegyzete lehet)
 • A Fiókkezelő előnyeit kihasználó játékosok számára a Fiókkezelő egy kis információs ablaka is elérhetővé válik


Ha csak egy pillanatra is ránézel erre a panelre, el tudod dönteni, hogy a későbbiekben mihez kezdj hozzá. Ha kevés a termelésed, akkor fejleszd a termelő épületeidet, hogy hosszú távon sok nyersanyaghoz juss. Ha sok egységed van, akkor indulj el más falvakat kifosztani, vagy hódíts meg egy másik falut (ehhez szükséged lesz egy Főnemesre is).

A panel tetszőlegesen személyre szabható, vagyis a kis dobozokat kedved szerint máshova húzhatod. Ehhez kattints rájuk barnás részre, és húzd a számodra legmegfelelőbb helyre. Ha az átállítás mégsem tetszik, vagy maradnál az eredetinél, kattints az "» Áttekintés visszaállítása" gombra bal oldalon alul.

▲ Vissza az oldal tetejére.

Gyorsbillentyűk

A játékban lehetőséged van pár billentyű megnyomásával navigálni.

Gyorsbillentyűk.png

A SHIFT + H gombok együttes megnyomásával egy áttekintő-ablak ugrik fel, amely megmutatja, milyen gyorsgombok is állnak a rendelkezésedre. A játékbeállításoknál ez a funkció kikapcsolható.

Az "Előző falu", és "Következő falu" gyorsbillentyűkhöz Prémium fiók szükséges.

▲ Vissza az oldal tetejére.

Első lépések

Az elején elsősorban egy dologra van szükséged: nyersanyagokra. A Fatelep fát, az Agyagbánya agyagot, a Vasbánya pedig vasat termel. Minél jobban kiépíted ezeket az épületeket, annál többet termelnek. Az elején érdemes erre koncentrálni. A nyersanyagokat azonban érdemes megvédeni a támadóktól. Egy támadással elrabolhatják a sok munkával megszerzett nyersanyagokat. Ez ellen segít a Rejtekhely. Minél magasabb a szintje, annál több nyersanyag tárolható benne, amit a támadók nem látnak. Akkor különösen fontos ez, ha erősebb játékosok vannak a környezetedben. Emellett a Falat is érdemes erősítened. Már pár szint is elegendő, hogy komoly károkat okozz az ellenfélnek. Ha már működik az alaptermelés, akkor elkezdhetsz csapatokat kiképezni. A Barakkban (3. szintű Főhadiszállást igényel) lándzsásokat képezhetsz ki. Nem valami jó támadók, de az elején a farmolásnál nagyon hasznosak lehetnek. Ha valaki azonban inkább kereskedni akar, akkor ehhez kelleni fog egy Piac (3. szintű Főhadiszállást és 2. szintű Raktárat igényel). Itt láthatod, hogy a közeli falvak mit ajánlottak fel, és megszabadulhatsz a felesleges nyersanyagaidtól. De gondolj arra is, hogy 1. szintű Piacnál csupán 1 kereskedőd van. Érdemes egy klánt is keresned magadnak, együtt könnyebben védekezhettek, vagy kereskedhettek. Emellett akár meg is ismerhetsz pár jó fej embert.

▲ Vissza az oldal tetejére.

Egységek kiképzése

Épületek.png

Az egységeket a Barakkban, Istállóban, Műhelyben, Szoborban, és az Akadémiában képezheted ki. A játék elején csak lándzsásokat képezhetsz, a többit a Kovácsműhelyben először ki kell fejlesztened, amelyek a legtöbb esetben igénylik egy épület meglétét, vagy azoknak egy bizonyos szint elérését. Amint kikutattad az egységeket, szabaddá válik előtted az út, hogy kiképezhesd őket.

Kikepzes.png


TIPP: A védő városokban célszerű lándzsásokat, és kardforgatókat gyártani, míg a támadó városokban bárdosokat, illetve könnyű-, és nehézlovasságot.

További, részletes leírást az Egységek áttekintőben találsz, / itt /.

▲ Vissza az oldal tetejére.

Kereskedelem

Khmarket.png

A Piacon tudsz kereskedni más játékosokkal. Ez akkor nagyon hasznos, hogy ha egy nyersanyag hiányában vagy, és fel tudsz érte kínálni egy másik nyersanyagot. Ilyenkor mindketten jól jártok.

Más ajánlatok elfogadásához kattints a "Mások ajánlatai" fülre, ahol kiválaszthatod, hogy melyik nyersanyag-kombináció tetszik neked a legjobban, és fogadd el.

Saját ajánlatok készítéséhez kattints az "Ajánlataid" fülre, ahol megadhatod, hogy milyen nyersanyagokkal, és milyen arányok mellett szeretnél kereskedni.

Egy kereskedő maximum 1000 nyersanyagot tud szállítani, így a nagyobb kaliberű kereskedelmekhez több kereskedőre lesz szükséged.

Az összes kereskedelem áttekintéséhez kattints a "Kereskedő státusz" fülre. Minden információt megkapsz, hogy mi a helyzet a kereskedőiddel (pl. melyik tart hazafelé, vagy melyik tart még a célállomás felé).

▲ Vissza az oldal tetejére.

További hasznos oldalak

Ezen szöveg olvasásával végigértél rövid leírásunkon az Alapokról, és a játék mélyebb elsajátításának érdekében tanácsoljuk, hogy a Súgó bal oldali menüjében olvasd el a kiemelt pontokat, mert azokra a játék továbbhaladásában szükséged lesz.

Köszönjük, hogy elolvastad bevezetőnket, kívánunk sikeres, és kellemes játékot! :)

▲ Vissza az oldal tetejére.

◄ Vissza a kezdőlapra.